01.11.2018

Boruta-Zachem – spółka notowana na NewConnect, działająca w branży chemicznej podpisała list intencyjny w sprawie potencjalnego przejęcia biotechnologicznej firmy oferującej ekologiczne kosmetyki i środki czystości, Laboratorium Naturella. Porozumienie umożliwi rozpoczęcie negocjacji w sprawie szczegółowych warunków umowy. Obie strony chcą zakończyć negocjacje w 2018 r., a wartość transakcji nie przekroczy 1,0 mln zł.

Materiały prasowe

Boruta-Zachem planuje przejęcie Laboratorium Naturella

Boruta-Zachem publikuje wyniki za I kwartał 2017 r. i finalizuje prace związane z wdrożeniem nowych produktów na rynek

Boruta-Zachem – polski producent barwników, pigmentów i rozjaśniaczy optycznych, podsumował I kwartał 2017 r. W tym okresie przychody ze sprzedaży wyniosły 4,65 mln zł i były wyższe o 7,1 proc. niż w roku ubiegłym. Jednocześnie została uruchomiona pierwsza partia produkcyjna ekologicznych kosmetyków i środków czystości oraz ukończono niezbędne prace przygotowujące nowe produkty do wprowadzenia na rynek.

Boruta-Zachem podsumowuje trzeci kwartał 2016 r.

Boruta-Zachem – czołowy polski producent barwników, pigmentów i rozjaśniaczy optycznych, w okresie trzech kwartałów 2016 r. osiągnął 17,68 mln zł przychodów ze sprzedaży. To wzrost o ponad 30 proc. w stosunku do analogicznego okresu roku ubiegłego. Zysk z działalności operacyjnej i zysk netto w tym samym okresie wyniosły odpowiednio 112,9 i 23,5 tys. zł. Spółka jednocześnie kontynuowała prace nad rozwojem wydziału ekologicznej chemii gospodarczej i kosmetyków, których produkcja opiera się na bazie wysokiej jakości biosurfaktantów.

Boruta-Zachem zwiększa sprzedaż o 16 proc. w I półroczu i zapowiada kontynuację rozwoju

Boruta-Zachem – czołowy polski producent barwników, pigmentów i rozjaśniaczy optycznych, w okresie od stycznia do czerwca 2016 r. osiągnął 10,39 mln zł przychodów ze sprzedaży. To wzrost o ponad 16 proc. w stosunku do analogicznego okresu roku ubiegłego. W samym II kwartale 2016 r. przychody spółki wzrosły o ponad 34 proc. r/r. Zysk EBIT i netto na koniec czerwca 2016 r. wyniosły odpowiednio 167,4 i 13,3 tys. zł.

Linia produkcyjna biosurfaktantów ukończona!

Tylko półtora roku zajęło Borucie-Zachem postawienie linii produkcyjnej biosurfaktantów. Całość inwestycji zamknęła się w kwocie 33,4 mln zł, z czego 19,4 mln pochodziło z dofinan-sowania Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP). Zakres rzeczowo-finansowy pro-jektu został zrealizowany, zgodnie z harmonogramem przyjętym w umowie na dofinansowa-nie, w dniu 30 grudnia br. Spółka podpisała z PARP aneks do umowy.

Biorafineria na bazie linii produkcyjnej biosurfaktantów

W ciągu najbliższych kilku lat planujemy stworzenie biorafinerii, której zrąb stanowić będą instalacje linii produkcyjnej biosurfaktantów.

Boruta-Zachem prezentuje instalacje fabryki biosurfaktantów - fotorelacja

Prowadzona przez zarząd Boruty-Zachem inwestycja w linię produkcyjną biosurfaktantów osiągnęła zaawansowany etap. Modernizacja fabryki weszła już w fazę końcową a część badawcza została już wyposażona w specjalistyczny sprzęt.

Co warto wiedzieć o biosurfaktantach?

Dowiedz się czym są biosurfaktanty, w jakich dziedzinach są wykorzystywane i dlaczego są tak ważne dla życia ludzkiego.

Historia na fotografiach

Zapraszamy do galerii wyjątkowych zdjęć ukazujących ponad 120-letnią historię naszej firmy.

Rewolucyjne opatrunki nano

Rozpoczęliśmy badania naukowe mające na celu stworzenie nowoczesnych opatrunków o nieosiągalnych dotąd właściwościach wspomagających proces gojenia się ran.