05.12.2016

Boruta-Zachem – czołowy polski producent barwników, pigmentów i rozjaśniaczy optycznych, w okresie trzech kwartałów 2016 r. osiągnął 17,68 mln zł przychodów ze sprzedaży. To wzrost o ponad 30 proc. w stosunku do analogicznego okresu roku ubiegłego. Zysk z działalności operacyjnej i zysk netto w tym samym okresie wyniosły odpowiednio 112,9 i 23,5 tys. zł. Spółka jednocześnie kontynuowała prace nad rozwojem wydziału ekologicznej chemii gospodarczej i kosmetyków, których produkcja opiera się na bazie wysokiej jakości biosurfaktantów.

Backgrounder

Boruta-Zachem SA działa w trzech obszarach:

• produkcji barwników i pigmentów
  • produkcji biosurfaktantów wykorzystywanych w branży chemicznej i kosmetycznej
  • badaniach i rozwoju innowacyjnych rozwiązań chemicznych, jak prebiotyki czy nanoopatrunki

Historia spółki sięga 1894 roku kiedy powstała pierwsza fabryka barwników Boruta w Zgierzu. W obecnych strukturach spółka działa od 2009 roku. Doszło wówczas do połączenia dwóch największych w Polsce firm wytwarzających pigmenty i barwniki: Boruty Kolor z Zachemem Barwniki. W 2014 roku spółka zadebiutowała na NewConnect - alternatywnym rynku Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie. Boruta‑Zachem SA posiada zakłady produkcyjne w Bydgoszczy i Zgierzu.