Backgrounder

Boruta-Zachem SA działa w trzech obszarach:

• produkcji barwników i pigmentów
  • produkcji biosurfaktantów wykorzystywanych w branży chemicznej i kosmetycznej
  • badaniach i rozwoju innowacyjnych rozwiązań chemicznych, jak prebiotyki czy nanoopatrunki

Historia spółki sięga 1894 roku kiedy powstała pierwsza fabryka barwników Boruta w Zgierzu. W obecnych strukturach spółka działa od 2009 roku. Doszło wówczas do połączenia dwóch największych w Polsce firm wytwarzających pigmenty i barwniki: Boruty Kolor z Zachemem Barwniki. W 2014 roku spółka zadebiutowała na NewConnect - alternatywnym rynku Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie. Boruta‑Zachem SA posiada zakłady produkcyjne w Bydgoszczy i Zgierzu.